Ryhmän toiminta ja asiakokoukset

Tiedota muutoksista ja uusista ryhmistä sekä keskustele ryhmistä. (Avoin)

Valvoja: webmaster

Ryhmän toiminta ja asiakokoukset

ViestiKirjoittaja a-p » 08 Loka 2007, 09:03

Moi,

Kuten jo aiemminkin joihin viestiketjuihin kirjoittelin, paras tapa vaikuttaa ryhmän toimintaan on kutsua koolle asiakokous, jossa voidaan yhteisesti päättää ryhmän toimintatavoista.

Toisen perinteen mukaisesti ryhmässä ei ole auktoriteetteja - toisin sanoen henkilöitä, joilla olisi suurempi sananvalta kuin muilla ryhmän jäsenillä - ja kolmannen perinteen mukaisesti ryhmän jäsen on kuka tahansa, joka sellainen sanoo olevansa. (Jos nämä ehdot eivät ryhmässä toteudu, ei kyseessä minun käsittääkseni edes ole AAL-ryhmä, vaan jokin ihan muu viritys.)

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että
1) Jonkun kokouksen alussa tai päätteeksi päätetään ajankohta jolloin seuraava asiakokous pidetään. Tietysti hyvällä varoajalla, jotta ihmiset tietävät tulla paikalle. Samalla voidaan sopia asialista asioista, joita kyseisessä asiakokouksessa on määrä käsitellä
2) Asiakokouksessa äänestetään paikallaolijoista joku puheenjohtajaksi, joka huolehtii puheenvuorojen jakamisesta (ei hallitse)
3) Käydään asialistan kohdat lävitse vuorotellen niin, että koetetaan keskustelemalla saada aikaiseksi yhteinen ryhmäomatunto kyseisistä asioista - jos yhteistä mielipidettä ei muodostu niin voidaan esimerkiksi äänestää
4) Joitain asioita ei kenties voi päättää yhdessä kokouksessa, vaan asian käsittelyä varten on syytä järjestää toimikunta, joka voi hoitaa asian loppuun. Jotkut vähemmän kiireelliset asiat taas voidaan hoitaa seuraavassa asiakokousessa.
5) Kun kaikki asiat on käsitelty, voidaan hyvillä mielin lopettaa asiakokous ja ottaa kaikki päätetyt asiat mukaan ryhmän toimintatapoihin. Asiakokouksessa on myös yleensä hyvä päättää seuraavan asiakokouksen ajankohdasta. (Esim kerran kuussa, tai kahden kuukauden välein.)

Huom! Ryhmä voi päättää vain omista toimintatavoistaan, ei ohjeistaa keitään henkilöitä tai muita ryhmiä.

Tyypillisiä asioita, joista ryhmän on hyvä keskustella ja päättää:
-Ryhmän henkinen tila - keskustelua millaiseksi kukainenkin kokee ryhmän henkisen tilan olevan
-Kokouksen vetäjä - Kuka valitaan, kuinka usein vaihdetaan (esim. kuukausittain), mitä tehtäviä
-Kokouksen kesto - Onko esim 1.5 tuntia, otetaanko puheenvuoroille aika (esim. 7min)
-Kokouksen sisältö - Luetaanko alussa askelvihkosta jotain, millaisia muita tapoja voidaan käyttää (esim. joku alustaa askeleesta/aiheesta)
-Ryhmän rahastonhoitaja - kuka valitaan, kuinka pitkäksi aikaa, miten maksut hoidetaan
-Sanoman vienti - miten ryhmä vie sanomaa itsestään ja saa uusia tulokkaita mukaan toimintaan
-Muut ryhmän toimintatavat - keskustelua 12 perinteestä ja siitä miten ryhmä toimii niiden valossa, onko tarpeen tehdä muita sääntöjä vai riittääkö 12 perinnettä ja niiden sisältämä kokemus
-Ryhmän palveluedustajan valinta - jokainen ryhmä voi valita itselleen tällaisen edustajan, joka toimii linkkinä AAL-toimikunnan, kyseisen ryhmän ja muiden ryhmien välillä. Palveluedustaja valitaan yleensä vuodeksi kerrallaan ja hän osallistuu keväällä pidettävään valtuusto/-yhtenäisyyskokoukseen

Missään nimessä ei ole terveellistä, jos ryhmässä yksi ihminen ottaa hoitaakseen kaikki tehtävät. Tehtävien hoidossa tulisi olla useampia ihmisiä ja tehtävien tulisi olla myöskin vaihtovuoroisia - eli tehtävälle määritellään kesto, jonka jälkeen vaihdetaan tehtävän hoitajaa.

Mikäli joku ryhmä on sellainen, ettei se jostain syystä tunnu hengeltään itselleen sopivalta, kuka tahansa on vapaa perustamaan uuden ryhmän. Tarvitaan vain 2-3 henkilöä, jotka ovat valmiita sitoutumaan ryhmän toimintaan ja kokouspaikka. Kokouspaikka voi olla aivan hyvin myös sama paikka jossa jokin toinen ryhmä toimii jonain toisena päivänä tai kellonaikana.

terv,
A-P

ps. Tässä vielä tällainen lista jota voidaan käyttää ryhmän henkisen tilan keskustelujen pohjana:

Positiiviset ominaispiirteet, joita löytyy terveistä ryhmistä
? Ryhmässä on joustavuutta ja vastaanottavaisuutta osallistujien tarpeisiin nähden
? Kaikkia jäseniä rohkaistaan (ei painosteta) osallistumaan, muttei dominoimaan
? Jakaminen on henkilökohtaisella tasolla
? Ihmiset osallistuvat säännöllisesti ja ovat sitoutuneita paranemiseensa
? Ryhmän jäsenet ovat avoimia prosessin itse-arvioinnille ja sille miten ryhmä toimii
? Ryhmällä on selkeä tarkoitus
? Seksuaalinen tai emotionaalinen hyväksikäyttö ei ole osana hyväksyttyä normia
? Ryhmän jäsenet yhdistäytyvät suojellakseen ryhmää sisältä käsin tapahtuvalta jäsenten hyväksikäytöltä tai pahoin kohtelulta
? Ihmisiä kohdellaan kokonaisina yksilöinä
? Ihmisiä ei pakoteta jäämään jos he haluavat lähteä
? On olemassa määritelty prosessi tai normi konfliktien ratkaisemiseen
? Ryhmällä on huumorintajua itsensä suhteen
? Ryhmä ei jähmety tiettyyn muottiin

Negatiivisia tai rajoittavia piirteitä, joita löytyy epäterveistä ryhmistä
? Ryhmä nujertaa tai estää ulkopuolisen osallistumisen
? Ryhmä rajoittaa tai lannistaa erilaisten materiaalien lukemisen tai muut henkilökohtaisen kasvun muodot
? Erimielisyyden ilmaisusta rangaistaan, se muserretaan tai sitä voimakkaasti lannistetaan
? Ryhmästä tulee mahtaileva itsensä määritelmässä ? ?Meidän tapamme on ainoa?
? Ihmiset jäävät kiinni stereotyyppisiin rooleihin
? Ryhmästä tulee vainoharhainen ulkopuolisten tai normin kyseenalaistavien suhteen
? Ihmiset puhuvat kuin robotit
? Ryhmän sisäinen kieli on keskusteluissa hallitsevaa
? Ryhmä painostaa ihmisiä jäämään
? Ihmiset käyttävät ryhmää seksuaalisten tarpeidensa tyydyttämiseen
? Ryhmä ei kykene tutkimaan itseään, historiaansa tai arvojaan laajasta näkökulmasta

Kirjasta Many Roads, One Journey by Charlotte Kasl.
Engl: http://www.spiralsteps.org/group_assessment.html, Suom.: A-P
Viimeksi muokannut a-p päivämäärä 12 Loka 2007, 12:38, muokattu yhteensä 1 kerran
a-p
 
Viestit: 348
Liittynyt: 10 Touko 2006, 13:12

ViestiKirjoittaja Ulla » 09 Loka 2007, 19:25

Hei,

Säännölliset asiapalaverit ovat kyllä toimineet ryhmässämme. Pidämme kokouksen joka kuun 1. palaveripäivä, jolloin aloitamme ryhmän asiapalaverilla. Joskus on jäänyt ryhmä vähemmälle, mutta ei olla koettu mielekkääksi tulla aiemmin tms palaveroimaan.

Välillä asioita on vähemmän (pelkät juoksevat asiat eli vuokra, kirjojen yms hankintojen tilanne). Väillä innostumme mietiskelemään sanoman eteenpäin viemistä, tulokkaiden haalimista, teemapalavereja tms.

Palvelutehtävät ryhmässämme ovat kiertäneet, tosin meillä ei ole "kiinteää" kokouksen vetäjää, kahvin keittäjää, avaimen kantajaa, vaan tehtävät ovat jakautuneet periaatteella se kuka tulee ensimmäiseksi keittää teet, kuka tuntee tarvetta/halua lukea/vetää kokouksen voi sen tehdä, ja vuoroa voi vaihtaa kesken kaiken, kirjaa kierrättää, jakaa vaikka jokaisen osallistujan kesken pienen lukupätkän.

Ehkä seuraavassa asiapalaverissa voitaisiin ottaa esiin tuo ryhmän henkinen tila. Käytättekö tässä kiertää puheenvuoroa esim. 1 min/osallistuja vai miten toteutetaan?

Miten Teillä muilla muissa ryhmissä? Mikä on havaittu hyväksi, mikä ehkä huonoksi tai kasvattavaksi?

Ulla
Ulla
 
Viestit: 121
Liittynyt: 09 Touko 2006, 13:33
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja a-p » 10 Loka 2007, 07:30

Ulla kirjoitti:Ehkä seuraavassa asiapalaverissa voitaisiin ottaa esiin tuo ryhmän henkinen tila. Käytättekö tässä kiertää puheenvuoroa esim. 1 min/osallistuja vai miten toteutetaan?


Meillä on ryhmän henkisestä tilasta keskusteltu yleensä jokaisen asiakokouksen alussa ns. jakamiskeskusteluna. Käytännössä ollaan siis pidetty kiertäviä puheenvuoroja johonkin selkeään kysymykseen liittyen, esim: "Millaisena koet ryhmän henkisen tilan?" siten että aikaa on ollut 2min/puhuja ja kierroksia on pidetty niin monta kuin osallistujilla juttua riittää. Sitten ollaan vaihdettu vähän kysymystä puheenvuoroissa esille nousseiden asioiden pohjalta (vaikkapa "Miksei ryhmässämme ole ollut tulokkaita viime aikoina?") ja jatkettu samaan malliin aina kysymystä säätäen, kunnes tuntuu että jakamiskeskustelua on ollut riittävästi. Mahdollisesti ollaan lyhyesti kirjattu ylös joitain juttuja joita on tullut esille, mutta pääasia on että ihmiset ovat päässeet jakamaan kokemuksiaan.

Tietystikään tälle ei ole hirveän paljon aikaa jos jakamiskokous käydään normaalin asiakokouksen alussa, senpä vuoksi välillä ollaan järjestetty erillisiä jakamiskokouksia tiettyyn teemaan liittyen (esim. kummitoiminta, ryhmän henkinen tila)

Ulla kirjoitti:Miten Teillä muilla muissa ryhmissä? Mikä on havaittu hyväksi, mikä ehkä huonoksi tai kasvattavaksi?Välillä on vaikeaa löytää aina uusia kokouksen vetäjiä, mutta silti ollaan koettu että varsinkin tulokkaita ajatellen on ollut tärkeää, että kokouksella on joku nimetty vetäjä joka keskustelee tulokkaiden kanssa ja kertoo heile vähän toiminnasta ja huolehtii että saavat tulokaskansion mukaansa. Tavoitteena on meillä ollut, että jokaisessa kokouksessa on kaksi nimettyä vetäjää, jotka hoitavat homman kahdestaan ja keskenään sopien.

Meillä asiakokous on jokaisen kuun eka torstaina 1-1.5 tuntia ennen toipumiskokouksen alkamista. Lisäksi pidämme ylimääräisiä asiakokouksia tai jakamiskokouksia tarpeen mukaan.
a-p
 
Viestit: 348
Liittynyt: 10 Touko 2006, 13:12


Paluu Ryhmät

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron